torsdag, augusti 26, 2010

Blodsockertest - resultat av ANTI-LCHF

Här är resultatet av mitt glassfrosseri enligt föregående inlägg:


Orange linje = Ben & Jerrys Cookie Dough
Blå linje = Stekt ägg och bacon


Högsta värde, efter 1 timme och 49 minuter: 7.6. Blodsockret låg dock relativt konstant på samma höga nivå redan så tidigt som efter 55 minuter. Ser man till kurvan hade jag en blodsockernivå konstant högre än (eller väldigt nära) 7 mellan 50 minuter efter jag åt till 2 timmar och 40 minuter efter. Jag skulle ha velat fortsätta några mätningar till men har inga fler teststickor, tyvärr...

Intressant är att jag blev riktigt hungrig efter ca två timmar (man ser på kurvan att det sjönk lite just då) ... Men i övrigt fortsatt hög blodsockernivå. Det var först 45 minuter senare som det började sjunka ner mot normala nivåer.

Slutsats:

Ja, att glass höjer blodsockret mer än stekt ägg och bacon kommer knappast som en överraskning, men hungern var definitivt en överaskning för mig. Sen vet jag inte om den höga platån är normalt eller inte, men rent spontant tycker jag det ser ut som om min insulinfunktion gör det den ska. Eller tar det för lång tid? Jag har aldrig kontrollerat detta tidigare och jag vet inte hur "normalt" skulle se ut.

Innan testet trodde jag något liknande som resultatet. Kanske att högsta punkten skulle vara högre än den blev. Men det måste väl vara bra? Eller?

13 kommentarer:

Anonym sa...

tjenare! Jag tänkte kolla lite med dig om var man kan läsa mer om NCHF eller vLCHF för det är inte så där jätte mycket på nätet om det.

fuldrutt™ sa...

Det beror nog på att det inte finns så mycket att säga om det... Att försöka "nolla" kolhydraterna är vanlig LCHF, fast lite svårare och med fler fallgropar att undvika.

Lite info finns dock här:
http://www.livlinan.eu/ och hos Doc.

hemul sa...

Fick inte doc också en sån där lååång kurva?

fuldrutt™ sa...

Jo, den var inte helt olik. Fast mer bedrägli efter han åt LCHF-pasta som påstods ge minimalt med kolhydrater... bluffprodukt...

Att glass ger blodsockerhöjning var väl knappast en överraskning. Jag är mest överaskad över att "glasskurvan" inte höjde sig mer faktiskt.

hemul sa...

Petro Dobromylskyj säjer ju att lowcarbare inte klarar ett sockerbelastningstest. I går råkade jag hitta en av docs gamla sidor om just sockerbelastningstest där man förväntas klara det. De två personer som testade gjorde det också. Fast den ena (prediabetiker) med nöd och näppe och den andra (Annika) hade använt fel siffror.

Vore intressant att veta hur det förhåller sig med det, men jag antar att du inte vill hälla i dig en massa glukos också.

fuldrutt™ sa...

Njae... isåfall under betydligt mer kontrollerade former. Men jag tycker att åtminstone sett på min "glasskurva" verkar det som om jag hanterar sockerchocken skapligt bra. Men visst, det vore ju kul att se hur en person som äter enligt SLVs riktlinjer hanterar samma mängd. Som ren jämförelse alltså... fast det är klart, två individers mätningar betyder ju inget. Måste väl till en större grupp?

Nelliesmamma sa...

Jag fick vid något tillfälle höra på en föreläsning att snabba kolhydrater ger en ganska spetsig kurva rakt upp och sen dyker den ganska snabbt ner igen...

DEN förklaringen funkade bra för mej eftersom jag blev DARRIG av hunger efter bara nån timme.

Men kanske inte var hela sanningen ändå, eftersom två (inte vetenskapligt...bla bla bla...) ändå säger samma sak. Hungrig - men kurvan håller sig ganska högt långt efter det. Hur såg mitt socker ut, jag ÅT ju efter den där timmen liksom....

fuldrutt™ sa...

fast egentligen är det ju vetenskapligt bevisat att du (och jag vid testet) blev hungrig.... 100% av testpersonerna reagerade med hunger när blodsockret började sjunka... eller hur?

Det är ju sanning när det gäller just DEN personen...

fetsmart sa...

B&J är väl inte precis lågfett(?) kan väl bidra till den något flacka kurvan...

Unknown sa...

Vore roligt om man testade det som som myndigheterna rekommenderar, det som veganer tycker man ska äta o några andra såna där s.k. hälsosamma metoder.

Anonym sa...

Intressant test.

Det där med hungern känner jag tydligt igen.

Under semle-säsongen brukar jag unna mig någon.

Efter 2-2.5 timmar kommer en extrem hunger, en hunger som jag inte känt på många år. Det är som ett klockverkt och alltid återkommande.

Jag antar att det är samma hunger som alla normalätande får och får de att mer eller mindre sluta fungera om de inte får ett rejält mellanmål vid 10 och 14.

LosKrikon sa...

Något orättvis jämförelse, att jämföra LCHF med glass. Snarare ska du jämföra med ett normalt mål mat istället.

fuldrutt™ sa...

LosKrikon:

Jag var inte ute efter ett rättvist test. Jag var nyfiken helt enkelt på att få se två ytterligheter. NoCarb och LOTSOFCarb...

Rättvisorna får någon med vetenskapliga ambitioner ta hand om.