onsdag, januari 13, 2010

Matmängd

Hur får man ihop så lite 1200kcal per dygn när man lever på smör, typ....

Naturligtvis ligger själva tricket i att man äter oerhört mycket mindre mat, volymmässigt asså. För mig blev det så i två steg.

1. Alltid lämna mat på tallriken. Man kan ju inte ta mer mat, om man har kvar, eller hur?
Detta hade jag fruktansvärt svårt för, sitter väl i gener och uppfostran samt mångårigt matmissbruk att man SKA äta upp det man tagit till sig, eller hur? Jag vill minnas att jag tvingade mig, var enda måltid, i bortåt ett halvår innan det började gå lättare att lämna.

2. Ögat är hungrigare än magen och framförallt är ögat hungrigare än nödvändigt. Portionerna har en viss storlek av vana, och det tar ett tag innan man inser att ju fetare maten är, desto fortare blir man mätt. Ät långsamt och känn efter innan du hivar in nästa lass.

Dessa två i kombination har lett till att jag idag äter väldigt mycket mindre mängd mat än förr. Har aldrig mätt daglig volym, men gissar att det blir ca 2-3dl totalt, exklusiva vatten. Genom att äta fet mat, OCH alltid lämna på tallriken så krymper storleken på portionerna med tiden. Undvik alkohol för det stimulerar aptiten. Så småningom kommer du (och folk runt omkring dig) inte tro det du ser när du fattar vad lite mat man *egentligen* behöver för bli mätt.

För ett tag sen gav jag en polare ett råd, ett tips för att relativt enkelt krympa storleken på portionen: Lägg upp som vanligt, lägg tillbaks hälften av all sorts mat (spar inte full portion av grönsakerna heller), ät inte upp allt utan lämna (VIKTIGT!). Om du bara MÅSTE ha mer, vänta minst en timme och gör samma sak.... honom tog det två dagar så orkade han inte äta upp sin "halva" portion...

3 kommentarer:

Anonym sa...

Du är fortfarande fet :-) Och nu ska jag tala om för dig hur du ska bli slank och smal inom 6 mån.

FRUKOST: Fett kött

LUNCH: Fett kött

MIDDAG: Fett kött

Tillbehör: inga!

Fett: 70 E%
Protein: 30E%
Kolhydrater: ca 0 E%

Beräknad viktnedgång: -2 kg/vecka

Receptförslag:

Skaldemans bantarbiffar (köttfärs)
Köttfärslimpa med favoritkryddor
Revensspjäll
Kycklingsklubbor med skin
Räkor
Lax
Biff
Sidfläsk
Fläskkotletter
Kycklinglever och hjärta
Varmrökt makrill (otroligt gott)
Schnitzel panerad i mald friterad svinsvål

Andrea sa...

Hej på dej,

Tack för beskrivningen och förklaringen...Skall genast testa...och hoppa til steg två, genom att lämna mat kvar på tallriken. Steg ett att halvera har jag redan gjort...äter bara på assiett (heter det så)

Tack för all kommentarer på min blogg, fortsätt gärna
;-)

fuldrutt™ sa...

Anonym: Jag är fortfarande fet, men inte fullt så fet som för 40 kilo sedan...

Och njae, din "metod" funkar inte i förlängningen för mig, visst en vecka eller två men ska jag går hellre ner ett hekto i veckan i flera år, än två kilo i veckan i en månad. Det gäller (åtminstone för mig) att hitta ett sätt att äta för resten av livet.